Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film